Na tien weken les in rap, dans, puppetry en graffiti presenteren zo’n 40 schoolkinderen uit de wijk Stokhasselt (Tilburg-Noord) op dinsdag 12 december een videoclip waarin ze hun skills laten zien. Van 15:15 tot 16:30 opent wijkcentrum De Symfonie haar deuren voor kinderen, ouders en andere belangstellenden. De kinderen deden mee aan naschoolse lessen op basisscholen De Vlashof, Aboe-El Chayr, De Regenboog en De Lochtenbergh. Deze culturele lessen werden mogelijk gemaakt door de subsidie Rijke Schooldag 2023. Sluitstuk van de lessen is de videoclip waarin kinderen hun fantasie en dromen uitbeelden.
‘Ik wil naar Canada, want dat is een heel mooi land.’ ‘Ik wil advocaat worden om mensen te helpen, want ik ben zelf ook gepest.’ ‘Ik wil dokter worden in het buitenland.’ ‘Mijn grote droom is Mekka te beschermen.’ Deze en andere dromen van kinderen uit de wijk Stokhasselt waren afgelopen maanden de basis van verschillende cultuurworkshops. Een groepje jonge rappers schreef er een rap over, andere kinderen maakten graffiti en in twee andere workshops werd gedanst en fantaseerden kinderen verhalen met muppets. Op 12 december presenteren de kinderen het resultaat met kleine live-optredens en een videoclip.
Rijke Schooldag
De vier cultuurworkshops zijn mogelijk gemaakt door de landelijke subsidie ‘Rijke Schooldag’. De subsidie richt zich op naschools aanbod zoals sport, techniek, cultuur en natuur waarbij kinderen van deelnemende basisscholen kosteloos kunnen deelnemen. De workshops rap, dans, puppetry en graffiti zijn georganiseerd door Factorium Cultuurmakers, in overleg met CiST en Art-fact en het basisonderwijs in Stokhasselt.
Enthousiast voor cultuur
Waarom is er gekozen voor deze vier workshops? ‘We hebben vooraf bekeken welk cultuuraanbod kinderen enthousiast maakt’, zegt Bas Verberk van Factorium. ‘Onze programmamaker heeft uitgezocht welke lessen druk bezocht werden in andere wijken en welk aanbod er al was in de wijk, zodat we daarop konden aansluiten. We hebben bewust per school 1 workshop aangeboden, zodat kinderen niet ver weg hoeven om mee te doen. Hierdoor hebben zo’n 40 schoolkinderen zich aangemeld, een mooie opkomst. Cultuur is leuk om mee bezig te zijn, en je leert ervan.’
Iedereen nodig
Voor cultuur in de wijken is goede samenwerking een must, benadrukt Verberk. ‘We hebben iedereen nodig: de scholen, cultuurcoaches in de wijk, cultuuraanbieders en -makers, maar vooral natuurlijk de kinderen die meedoen en hun ouders. Bij de presentatie op 12 december zien we het eerste resultaat.’
Recente reacties