Over de pijn van armoede bij Peerke Donders

In de serie lezingen over armoede, naar aanleiding van de expositie ‘Arm in arm met Peerke’, gaan zondag 16 december Thea van Blitterswijk en Ralf Embrechts met elkaar in gesprek in het Peerke Donders Paviljoen. Beide sprekers staan midden in de armoede en de armoedebestrijding in Tilburg en zien dagelijks wat die aanricht. Thea van Blitterswijk is directeur van het Ronde Tafelhuis, Ralf Embrechts is directeur van de Maatschappelijke Ontwikkelings Maatschappij en onder meer initiator van de Quiet. De gezamenlijke lezing door deze twee experts begint om 14.00 uur. De entree is gratis.

In het Peerke Donders Paviljoen in Tilburg-Noord is onlangs door burgemeester Theo Weterings de tentoonstelling ‘Arm in arm met Peerke’ geopend. Deze expositie vertelt in woord en beeld het verhaal van de armoede en de armoedebestrijding in Tilburg sinds 1809. Gezien de grote belangstelling is de expositie een schot in de roos.

Als onderdeel van de tentoonstelling worden in het Peerke Donders Paviljoen de komende maanden geregeld lezingen en andere activiteiten rond het thema armoede gehouden. Het spits wordt afgebeten door Thea van Blitterswijk en Ralf Embrechts. Deze twee experts zetten zich al jaren in Tilburg in voor de bestrijding van armoede.

 

Thea van Blitterswijk: ‘Je hoort het vaak: In ons land is niemand arm.Arm? En die nieuwe telefoon dan?Als je echt arm bent kun je ook niet roken. Oordelen zijn vaak snel en snoeihard. Eris niet altijd oog voor achterliggende problematiek. Maar, hoor je dan zeggen: ‘Dat is eigen verantwoordelijkheid.’ Over deze onderwerpenwil ik het graag hebben.’ Thea van Blitterswijk lanceert deze middag een manifest met enkele hele concrete ideeën en voorstellen waarmee armoede in Tilburg-Noord werkelijk te lijf kan worden gegaan.

Ralf Embrechts neemt de bezoekers van de lezing op 16 december mee in de ‘trends in armoede’. Hij laat zien wat armoede met je doet en de verschillende oorzaken van armoede en psychologie van de armoede. Hij kijkt ook vooruit en pleit voor een samenleving vanuit vertrouwen in plaats van vanuit wantrouwen. ‘In wat voor wereld willen we leven? Een wereld  gestoeld op meer en meer, en ikke, ikke, of juist een wereld van hernieuwde solidariteit en eerlijker delen?’

Bezoekers van de tentoonstelling ‘Arm in arm met Peerke’ worden uitgenodigd om zeep, wasmiddelen en spullen voor persoonlijk bezorging mee te brengen. Hiermee wordt de Sop en Zeepplank in het Ronde Tafelhuis

Thea van Blitterswijk en Ralf Embrechts
Foto : Lout Donders