‘De Koning eet’; theatervoorstelling van Joeri Happel en Ali Chan Unal. In de week van 18 april t/m 23 april
Plaats: In een speciaal daartoe ingerichte tent in het Ypelaerpark
Dagelijks voorstellingen voor de basisscholen van Tilburg-Noord
Op tweede paasdag 18 april: vrije voorstellingen om 10.30, 13.30 uur en 15.00 uur
Op woensdag 20 april: vrije voorstellingen om 10.30, 13.30 uur en 15.00 uur
Op vrijdag 22 april: een vrije voorstelling om 15.00 uur
Op zaterdag 23 april: vrije voorstellingen om 10.30, 13.30 uur en 15.00 uur.

 

Een productie van het Zuidelijk Toneel vóór Noord en dóór Noord. Later dit jaar te zien in een circustent in het Ypelaerpark waarbij u van harte wordt uitgenodigd om bij de Koning te komen dineren. Joeri Happel is geboren en getogen in Tilburg-Noord op de Meenthe en is naast Ali Chan Ünal één van de schrijvers van ‘De Koning eet…’ . Joeri en Ali speelden de afgelopen zomer samen Shakespeare in Antwerpen en Gent en dat beviel hen heel goed. Voor ‘De Koning eet…’ vonden zij inspiratie bij Don Quichot, de zelfgenoegzaamheid van de burgerij en Gülder Gülder, een Turkse sitcom.

‘De Koning eet…’ zal gespeeld worden op basisscholen en maakt daarmee deel uit van een educatief programma voor jongeren. Er komen ook vrije voorstellingen in het Ypelaerpark waarna Joeri en Ali ermee het land in trekken. Je moet zeker gaan kijken; de productie is de moeite waard voor iedereen, ook een ouder publiek. ‘De Koning eet…’ is een beeldende voorstelling, een beetje slapstick waarin veel te lachen is. We zijn op bezoek bij de koning om te kijken hoe hij eet. In de 17e eeuw deed Lodewijk XlV (‘de zonnekoning’) dat ook. Hij vond dat alles wat hij deed zichtbaar moest zijn voor het gewone volk. Uiteindelijk leidden deze enorme tegenstellingen tussen arm en rijk tot de Franse Revolutie. De kloof tussen arm en rijk in de huidige tijd wordt ook steeds groter en zichtbaarder. En dat speelt zeker in Tilburg-Noord waar armoede een grote rol speelt in het dagelijkse leven van mensen. Daarmee is ‘de Koning eet…’ uiterst actueel en weerspiegelt het stuk  de maatschappelijke bewegingen van vandaag de dag waarbij het verzet tegen de overheid groeit.

Circustent
Dat is dan ook het centrale thema; wie heeft de macht, de koning, zijn hofhouding of misschien toch het volk? Of het publiek? ‘De Koning eet…’ is een prikkelend verhaal waarvoor de schrijvers en acteurs Joeri en Ali ook zelf de decors (maquettes) bouwden. Plaats van handeling is een circustent die verrijst in het Ypelaerpark. De voorstelling prikkelt, daagt uit en stemt tot nadenken; een aanrader!

Joeri en Ali
Zoals gezegd groeide Joeri op in Tilburg-Noord. Zijn eerste toneellessen kreeg hij in de Ypelaer. Hij deed later zijn theateropleiding in Gent en woont daar nu ook. Ali Deed de theateropleiding in Brussel. Ze spelen samen voor het Zuidelijk Toneel. Voor Joeri is het letterlijk thuiskomen in Tilburg-Noord. Voor de totstandkoming van de voorstelling bezocht hij oude klasgenoten en kon tot zijn tevredenheid vaststellen dat die allemaal goed terecht zijn gekomen terwijl er toch vaak zo negatief over Noord wordt gesproken. Ze hebben allemaal respectabele banen; juristen, econometristen, automonteurs, managers, docenten.

ForwArt
De Koning eet… is onderdeel van ‘ForwArt’, één van de doorbraakinitiatieven uit de PACT-aanpak in Tilburg-Noord. ForwArt staat voor ‘Moving forward with the power of art: from a place to hide to a place of pride’. Verschillende culturele organisaties, waaronder het Zuidelijk Toneel, Corpo Máquina en Fashion Clash werken in dit initiatief samen met onderwijsgroep ROC, de politie, jongerenwerkcentrum R-Newt, woningcorporatie WonenBreburg, ontwikkelaar BPD, Omroep Tilburg en de gemeente Tilburg.

Urban Innovative Actions Initiative
Met behulp van o.a. een Europese Urban Innovative Actions-subsidie kan het project ForwArt drie jaar lang (juli 2020 t/m juni 2023) worden gerealiseerd. Dit Europese UIA fonds wordt ingezet voor het oplossen van stedelijke problematiek met innovatieve oplossingen. Hierbij is belangrijk dat projecten vernieuwend zijn en een sterk partnerschap in zich hebben. Daarnaast moeten projecten die een subsidie krijgen niet alleen een voordeel opleveren in de eigen stad, maar ook een goede ‘showcase’ zijn voor andere steden in de Europese Unie.