Door: Hans Happel

Het is al weer een hele poos geleden. Op 27 oktober, Peerkes verjaardag en de dag van de bevrijding van Tilburg, vond in het Peerke Donders Paviljoen de opening plaats van de expositie ‘Arm in arm met Peerke.’ Deze expositie is meer dan een tentoonstelling. Ze wil ook een statement zijn van solidariteit met de armen. De tentoonstelling laat zien hoe het gezicht en het karakter van de armoede in de afgelopen twee eeuwen veranderd is, én dat er nog steeds mensen zijn die onder het bestaansminimum leven. “Dat moet betekenen dat we ons daar druk over maken,” aldus Denis Hendrickx, abt van Berne in zijn openingswoord.

Vandaag de dag treft de armoede vooral éénoudergezinnen. Dat zijn 300.000 kinderen die leven in slechte omstandigheden, en daardoor minder kansen in het onderwijs hebben, minder gezond eten en buiten gesloten zijn bij allerlei activiteiten, omdat die geld kosten, wat er niet is. Je mist de uitjes en lidmaatschappen van allerlei verenigingen. Bij moeders en kinderen ontstaat een gevoel van er niet bij horen. De kloof tussen wie meedoen en wie niet wordt steeds dieper. Peerke Donders kwam op voor mensen die buiten gesloten werden. Hij zette zich in voor hen die verbannen en uitgestoten waren uit de samenleving vanwege lepra.

Het thema van de expositie past naadloos in die geest van barmhartigheid van Petrus Donders. Aan de bezoekers deze spiegel voorhouden vormt een van de belangrijkste drijfveren voor het werk van de stichting Peerke Donders.

Klik hier voor de openingstoespraak van Denis Hendrickx

 

De expositie Arm in arm met Peerke is nog te bezichtigen tot en met 21 april 2019. In het verlengde van de tentoonstelling zal tot medio april 2019 een reeks lezingen en discussies worden georganiseerd op de zondagmiddag in het Peerke Donders Paviljoen: 

6 januari:       Winterfeesten.
Lezing door Paul Spapens
17 februari:   Moedergezinnen
Lezing door Gerda de Vries van Phoenix
24 maart:       Lezing door Esma Lahlah, wethouder van de Gemeente Tilburg voor
Arbeidsparticipatie, Bestaanszekerheid en Mondiale bewustwording
14 april:         Multiculturele dag van de Armoede                         

Toegangsprijs 2,50 Euro, als gift voor de Sop en zeep-plank in het Ronde Tafelhuis