Babbelaars

Door: Marco van der Sijpt
Foto: Miek Korsmit

Ze zouden rond een uur of vijf komen maar ze waren zelfs iets vroeger. De begroeting was hartelijk maar toch anders dan normaal. Een nicht en haar man. Geen zoenen op de wang, zelfs niet in de lucht. Geen stevige handdruk, zelfs geen schouderklopje. Binnenkomen op anderhalve meter in ons smalle halletje. Jas aan de kapstok. Bloemen in de vaas. Leuk dat jullie er zijn. Echt gezellig.

Toen waren we nog met zevenen. Ons ene huishouden en dus twee gasten op deze oudejaarsavond. De tafel, gelukkig een grote, feestelijk gedekt en we deden de kerstsfeer nog eens lichtjes over. Meloen met ham, een nog feestelijker hoofdgerecht en geen vuurwerk als afsluiting maar wel een heerlijk toetje.

Koffie en thee. Zitten op de bank. Het geluidsniveau is aanzienlijk gedaald want twee pubers hebben het huis verlaten. Die zien we volgend jaar weer. Of net iets voor twaalven, dat is nog onbekend. Jongste bolletje blijft bij ons en vermaakt zich prima op de net aangeschafte spelcomputer. Om alle corona-shit een beetje te vergeten hebben we een spelcomputer gekocht voor op de televisie. Mario Kart en Mario Odyssey, uren speelplezier gegarandeerd. Geen probleem als ze de televisie maar niet te hard zetten. We horen liever een vrolijke doch zachte Mario dan een schreeuwerige Youp met bretels. Geen conferences voor ons. We ronden het jaar zelf wel af.

Om het gezin nog meer te kietelen (goed voor jezelf zorgen in deze roerige tijden, wie gaat het anders doen?) heb ik een paar gezelschapsspellen gekocht. Escaperoom-spellen. Eentje bevat een viertal verschillende puzzelopdrachten om uit de escape-room te ontsnappen. De ene keer vlucht je voor een gelekt virus, echt waar, de andere keer probeer je een ontsnappende gangster te achtervolgen. Daarnaast zit er in de doos een plastic aftelklok waar je een viertal plastic sleuteltjes in moet stoppen in de hoop dat het de juiste sleuteltjes zijn natuurlijk. Heb je het goed gedaan dan stopt de klok. Deed je het fout dan wordt er nog een extra minuut vanaf gehaald. En je hebt maar zestig minuten.

Al puzzelend vliegt de tijd voorbij. We eten toastjes en drinken wijn. We lachen en drinken ook spa-rood. We kijken niet naar de aftelklok maar worden door jongste eraan herinnerd dat er buiten al vuurwerk is begonnen. Een nationaal verbod te spijt.

Het is net even na twaalven als ik samen met jongste naar buiten loop en we even ontsnappen aan de gezelligheid binnen. Met een glas in de hand escapen we uit onze eigen escape-room. We vluchten een beetje en we zouden wel willen vliegen. Een feniks richt zich op in de vers gevallen sneeuw en kijkt rustig in de rondte. Ze spreidt haar vleugels en stijgt langzaam omhoog. We kijken naar beneden en ontsnappen aan een vervelend jaar en vliegen, opgelicht door vleugels van hoop, vol goede verwachtingen een nieuw jaar tegemoet.

Al is het dan wat laat; ik wilde u hem niet onthouden deze column. Alsnog het allerbeste voor 2021!