Man cave

Door omstandigheden bevindt de schuur zich bij ons thuis op de eerste verdieping. Daar heeft manlief een fijne hobbyruimte voor zichzelf ingericht.

Die werkkamer is extra, omdat de echte schuur al lang vol staat. Net als de garage, de zolder en het tuinhuisje. En aangezien ik geen speciale behoefte had aan een was- en strijkgelegenheid in huis, leek het hem een goed idee de slaapkamer die over was erbij te nemen voor de hobby’s. Zijn kamer!

‘Man cave’ hangt er op de deur. Geen overbodige waarschuwing. Overal ligt of staat iets. Een verzameling planken, een berg los hout, een kluwen draden met stekkers en snoeren, een boormachine, nog een boormachine, hamers, zagen, nijptangen en bakken vol spijkers, schroeven en moeren. En dan niet bepaald zoals in de bouwmarkt, begrijpt u? Opruimen staat nu eenmaal niet in het woordenboek. Ooit kreeg ik van mijn schoonzus een wijs tegeltje. Zij kent haar broer langer dan vandaag. ‘Creatieve mensen hebben geen rommel, maar overal ideeën liggen’ staat erop. ‘En een verdraagzame partner’, vulde ik aan.

Toen op een zonnige dag de visite per ongeluk een keer opkeek vanuit de tuin, schrokken ze zich een hoedje. Wat stond daar allemaal opgestapeld voor het raam? ‘Hebben jullie hierboven een soort opslag of zo?’ ‘Uhmmm, ja….’

De hobby’s in het kamertje brengen ook een hoop herrie met zich mee. Nou is deze man meestal al van zessen paraat. En omdat hij wel snapt dat wij ’s ochtends vroeg geen behoefte hebben aan timmer-, zaag- en boorgeluiden, probeert hij zo geruisloos mogelijk te werken. Doordat hij zo z’n best doet om geen lawaai te maken, valt die ene keer dat de hamer uit zijn handen glipt, extra op.

Vaak is er ook iets kwijt. Dan moet het hele kamertje eraan geloven! Alle laatjes worden omgekeerd, vergezeld door een paar flinke krachttermen. En niemand mag zich ermee bemoeien. Bonk bonk bonk! Verbaasd informeren de kids wat er aan de hand is boven? ‘Sssst, papa zoekt iets!’

Intussen zijn we eraan gewend. We moeten niet zo zeuren. Maakt hij geen prachtige gitaren? Professionele versterkers? Vliegers zo groot als een half voetbalveld?

Messen, ringen, tuinkachels, noem maar op! En bovendien: Wie repareert hier de lekkende kranen, verwisselt de winterbanden en ontstopt het doucheputje?

We moeten wel oppassen dat het bij deze ene extra ruimte blijft. Voor je het weet, zit je hele huis vol met schuren! Dus sjouwt hij het ene na het andere project naar boven. Het kamertje puilt uit van de hobby’s. Je kunt er geen hamer of schroevendraaier vinden, maar voor de liefde moet je iets over hebben.

Om precies te zijn: acht vierkante meter!