De groene ruimte rondom Tilburg houdt de gemoederen bezig. Hans Happel schreef in de vorige editie van de wijkkrant nog over ‘groenTnoord’ waarbij de initiatiefnemers landschapspark Pauwels eerder als een bedreiging dan een oplossing zien: “Verontruste burgers zijn via werkgroepen tot zwijgen gebracht terwijl in geheim overleg tussen Tilburg, Loon op Zand, 2 Waterschappen, Natuurmonumenten, Brabants Landschap, ZLTO en De Efteling de zakelijke belangen van deze ‘stakeholders’ werden afgekaart. Een landschapsarchitect heeft die afspraken vervolgens in een gelikt plan gegoten. Alleen ‘werkgroepen’ met een zakelijk, particulier belang praten nog mee. De rest is ‘het bos in gestuurd’.”

Door: Jacques van der Borght

’t Gilde elders
Ik ben in gesprek met Jolanda Mathijssen, Monique van Stokkom en Barbara Mutsaers die samen het initiatief hebben genomen tot de petitie ’t Gilde elders. Wat is er aan de hand? Het gilde st. Hubertus is al sinds jaar en dag gevestigd op een terreintje aan de Kraan in Berkel-Enschot. Aan de Kraan wordt een prachtige nieuwe woonwijk gebouwd en daartoe moet het Gilde verhuizen. Aanvankelijk zou dat naar een terrein zijn in de buurt van de McDonalds aan de N65. Die grond was echter aangekocht met het beding dat er een meerprijs betaald moest worden aan de voormalige eigenaar als er gebouwd zou worden. Daarmee viel die locatie af; te duur. Nu is uitgeweken naar een plek langs het Ridddershofpad, een fietspad door het natuurgebied tussen Tilburg-Noord en Berkel-Enschot.

Misplaatst
Ook hier lijken alleen zakelijke belangen meegeteld te hebben. Het hele plan wordt gefinancierd door Projectontwikkelaar Ruimte voor Ruimte dus het kost de gemeente verder niks. Het st. Hubertusgilde heeft nog 6 schietende leden maar de plannen zijn voor een heus evenemententerrein met een grote hal met clubgebouw, overdekte jeu-de-boules-banen en 42 parkeerplaatsen. En dat allemaal gesitueerd aan een wandel- en fietspad door een prachtig natuurgebied. Autoverkeer mag hier alleen bestemmingsverkeer zijn maar auto’s op dit pad zijn net zo misplaatst als een zeeschip in het Wilhelminakanaal.

Het hele plan is gebaseerd op een onderzoek uit 2013, iets waar vrijwel niemand van weet. In 2019 is er een presentatie geweest maar daarvoor waren maar weinig mensen uitgenodigd. Er is ook niks over te vinden op het internet. De vergunningverlening is nog niet rond en het onderzoek uit 2013 is inmiddels achterhaald.

Veel vragen
Mijn eerste vraag aan de dames was: “Is dit interessant voor de inwoners van Tilburg-Noord?” “Nou en of”, antwoordt Barbara Mutsaers, “het viel ons op dat veel inwoners van Tilburg-Noord de petitie hebben ondertekend. Die fietsen hier ook vaak of gaan er wandelen. Het is echt een heel mooi stil stukje natuur.” De petitie loopt inmiddels goed, veel ondertekenaars blijken het eens met de initiatiefnemers dat het Riddershofpad geen goede locatie is voor een evenemententerrein. “Wie gaat die boel beheren? 42 parkeerplekken op een heel donker stil stukje natuur… dat is vragen om problemen, wie gaat daar handhaven?  Het Gilde heeft onvoldoende mankracht om iets aan beheer of beveiliging te doen. Ik durf daar straks ’s avonds niet meer te fietsen”, aldus Van Stokkom. “Bovendien heeft zoiets een aanzuigende werking”, valt Jolanda Mathijssen haar bij, “Kijk wat er in Goirle is gebeurd, daar werd ook een Gilde verplaatst naar the middle of nowhere. Nu zitten daar een uitspanning, een brouwerij en kun je er laserschieten. Straks kun je ook terecht aan het Riddershofpad voor je personeelsfeestje.”

Poolshoogte nemen
Ik besloot zelf poolshoogte te gaan nemen en stapte op mijn fiets richting het Hazennest. Het is er prachtig. Op de plek waar het Gilde straks zijn nieuwe thuis zou moeten vinden, hebben de initiatiefnemers een spandoek geplaatst. Achter me staan hertjes nieuwsgierig te kijken wat ik aan het doen ben. Recht voor me heb ik een onbelemmerd uitzicht van kilometers ver. Ineens begrijp ik de weerstand van de actievoerders; Op het zoeven van wat passerende fietsbanden na, hoor je fluitende vogels en verder een weldadige stilte. Ik denk terug aan de woorden van Monique van Stokkom, Barbara Mutsaers en Jolanda Mathijssen: “Surf naar hetGildeElders.petities.nl en teken die petitie!” Mijn naam staat erbij.