Door: Paul-René Lee
Foto boven: Hazennest

Hazennest ligt in het Buitengebied Noord-Oost, tussen Rugdijk en Berkel-Enschot. De straatnaam werd in 1900 vastgesteld, maar al in 1511 was er sprake van ‘die hasennest aen die ruijbraken’ (de Rauwbraken). Het was een langgerekt gebied ten oosten van de Rugdijk en ten noorden van Het Groen. Vroeger begon ‘die Hasenest’ waar de voormalige Nieuw-Lovenstraat en de Heikantsebaan samenkwamen: in de huidige Van Tussenbroekstraat (bron: Trommelen & Trommelen). Ook de noordkant van de huidige Quirinustuinen behoorde ertoe.

Verwijst de naam naar de ondiepe kuil (leger) en slaapplaats van een haas? Al zijn er officieel hazen waargenomen in dit gebied, ייn naamsverklaring luidt: ‘een huis, woning of nederzetting gelegen aan een haagbos’ (een bos omringd door een haag), mogelijk een jachtgebied. In 1635 wordt inderdaad een huis vermeld. In 1711 is sprake van ‘den Buynder-acker aan het Hasennest’. Zeker is dat in 1757 een van de laatste Heren van Tilburg, Gijsbertus Steenbergensis, rijksgraaf van Hogendorp, vrijheer van Tilburg en Goirle, dichtbij de Nieuwe Warande liet aanleggen: een vierkant bosperceel van zo’n 20 hectare, waarop hij ‘private jacht’ kon uitoefenen. Na de verkoop van de bezittingen van Van Hogendorp kende het bos diverse eigenaren, waarna het bos vrijwel geheel van de kaart verdween.

 

Toen: kaart uit 1750-1800 Foto: BHIC

Nu: Kaart van de huidige situatie

Tegenwoordig liggen industrieterrein Loven en de volkstuinen nabij de Hazennest. Naast Volkstuin Vlashof aan de Vlashoflaan, een moderne tuin met kindertuin en imker, ligt nog een stukje Nieuwe Warande. De Burgemeester Bechtweg verdeelt de straat Hazennest in de doodlopende straten Hazennest-Oost en Hazennest-West.