Kerstavond 

‘Wanneer is het nou Kerst?’ Mijn dochter weer…
Sinds ze verkering heeft, maar ook een baantje, een verzorgpaard, autorijles en in haar examenjaar zit, lopen er zaken door elkaar. Dat heeft ze van haar moeder. Die goochelt ook voortdurend met datums en deadlines. 

‘Kerst is op 25 en 26 december’, antwoord ik.
‘Dan al?!’
‘Ja schat, dat heb ik ook niet verzonnen.’
‘En Kerstavond, wanneer is dat? Dan doen we cadeautjes bij X.’
‘Nou, Kerstavond is op de 24ste. Dan is het de 50ste trouwdag van opa en oma, jullie zijn ook uitgenodigd.’ 

‘Ja zeg! Weet ik veel dat dat de avond voor Kerst is?!’
‘Nee schat, dat weet jij niet. Je vraagt het namelijk elk jaar opnieuw. Maar Kerst valt steeds op dezelfde datum hoor.’
‘Dat kan ik toch niet allemaal onthouden? Moet je mijn agenda zien, helemaal vol!’ 

Ook dat heeft ze van mij. In de kamer hangt een overvolle kalender met overal extra plakbriefjes: Brood halen! Zorgverzekering regelen! Fiets wegbrengen! Tandarts bellen! Toetsweek! Column inleveren!!!
Alles in hoofdletters en met uitroeptekens. 

En nóg vergeet ik dingen. Trouwens, als ik op mijn werk ben, heb ik helemaal geen tijd om even naar de bakker te rennen, laat staan die fiets weg te brengen. Ik ga wel met de auto en we hebben nog crackers in huis. Dat komt goed. En dit weekend regel ik alles van vorige week en de week daarvoor, echt waar! 

En nu moet ik dus ook nog een cadeau kopen voor die trouwdag. En nieuwe kleren. Wacht, meteen even opschrijven… ‘Geef eens een pen.’
‘Mam! Wat dóe je?!’
Ik schrijf iets op de kalender, anders vergeet ik het.’
‘Niet daar! Dan moet ik werken, dat kan er nu niet meer bij.’ 

‘Wanneer?
‘Op dinsdag van 6 tot 9.’
‘Déze dinsdag?’
‘Ja, hoezo?’
‘Dan is het Kerstavond.’
‘Huh?’ 

‘Kijk hier dan: dinsdag 24 december.’
Oooo….maar dan kan ik helemaal niet.’
‘Klopt, want dan gaan we naar oma.’
‘Naar oma, waarom?’
‘OMDAT ZE DAN 50 JAAR GETROUWD ZIJN!!’
‘Wie trouwt er nou op Kerstavond?’
‘Ik denk iemand die ook niet zo goed is met datums… ‘
‘Haha, dan hebben we het allebei van oma.’
‘Ja, dat zou zomaar kunnen. Maar even wat anders: waar zijn jullie op Eerste Kerstdag?’
‘Eerste Kerstdag, wanneer is dat?’

Enzovoort.